Ni kanske undrar vad en Orientation Day är för något?

Det är en fullspäckad dag med en sourcing agent där man får upptäcka det området de arbetar i.

Sourcing agent är en någon som letar reda på lönsamma fastighetsprojekt och tar hand om projektledning av renovering etc. De har lokal kännedom om ett område eller flera. Helst ska sourcing agents vara boende i området, ännu hellre uppväxta där. De sitter på mycket information om områdena, och har extremt mycket lokala kontakter.

Efter mentorskapet i London åkte vi runt i Storbritannien i 1 vecka och var på 3 stycken orientation days.

Stoke-on-trent

Vi träffade ett par som visade oss runt i Stoke, Crewe och Newcastle-under-lyme.

Vi började dagen med att få broschyrer och att de berättade lite om sig själva.

De förklarade för oss hur dagen skulle se ut och frågade om vi hade några speciella önskningar.

Vi åkte runt i deras bil och under bilfärden visade de vilka områden som är bra för att köpa/sälja och köpa/hyra ut i. De pekade ut vilka områden som är bra för att göra om ett hus till HMO, som är ett hus där flera personer hyr varsitt rum. De berättade även vilka områden man inte ska köpa i.

Vi fortsatte dagen med att de visade några av deras klienters projekt, både pågående och klara.

Vi träffade en letting agent, vilket är någon som hittar och tar hand om hyresgästerna som bor i ens hus. Vi träffade även byggarna på firman de använder till sina klienters projekt.

Vi var på 2 visningar och såg hur en sourcing agent agera under visningar och vilka frågor som var relevanta att ställa.

Vi avslutade med att sätta oss ner för att diskutera igenom dagen, gå igenom våra förutsättningar i deras områden och

ställa alla frågor vi hade samlat på oss under dagen.

När vi kom tillbaka till vårt hotell för att ta våra väskor och åka till nästa stad märkte vi att det pågick en fastighetsauktion. Vi gick givetvis in och tittade och märkte snabbt att det vi lärt oss om auktioner stämde bra. Folk budade mer än vad fastigheten var värd i de flesta fall.

Leigh

Här träffade vi en gammal mentee till vår mentor. Hans sourcing höll till i Leigh, Wigan, St Helen och Warrington. Dessa städer ligger mellan Manchester och Liverpool.

Den här dagen gjorde vi orientation day med en annan investerare från Australien. Men personen valde att köra sin egna bil medans vi parkerade våran och åkte med sourcing agenten i hans bil. Det är så viktigt att sitta bredvid och lyssna vad de säger medan man åker genom områdena för det är så du lär dig om staden.

Vi gjorde ungefär detsamma som vi gjorde i Stoke med skillnaden att här träffade vi även en real estate agent som är likt en mäklare. De berättade hur snabbt husen säljs i Leigh och vi fick ställa lite frågor. Vi avslutade med att diskutera våra förutsättningar i områdena.

Leeds

Vi stanna i Leeds en natt och träffade en sourcing agent på en fika där de berättade om Leeds.

Glasgow

Här träffade vi två stycken som var oerhört erfarna. Det märktes med en gång att de sysslat med fastigheter i över 25 år. Den här dagen var inte så långvarig men väldigt informativ. De visade oss runt men vi träffade inga byggare, mäklare eller letting agents. Vi var dock på flera olika projekt både färdiga och pågående. Det vi märkte tydligt i Glasgow var att det finns en stor marknad för personer som får bostadsbidrag, vilket var något dessa sourcers fokuserar mycket på.

Efteråt så tog vi en fika och diskutera våra förutsättningar och planer i framtiden.

Efter allt detta så körde vi ner till London och var där över helgen innan vi flög tillbaka till Göteborg.

2 oerhört intressanta veckor och lillan var med på hela resan.

Nana