Så fort vi kom hem från våra 2 veckor i Storbritannien satte vi igång att bygga upp vårt powerteam. Vårt powerteam består utav de vi jobbar ihop med i Storbritannien. Några exempel är vår mentor, revisor, advokat, byggare, mortgage brokers,
(som är en lånemäklare), sourcing agents, real estate agent ( som vi tog upp tidigare), skatte expert, management team m.m.

Vi letade efter projekt varje dag och det tog inte mer än 2.5 vecka från att vi kom hem tills att vi hittade ett som passade oss. Det var en lägenhet i Glasgow som vi skulle köpa och hyra ut.
Vi gjorde vår analys av siffrorna och området. Däribland kollade vi upp om det är ett område där folk hyr eller äger sitt boende, vilket är en av de viktigaste sakerna.
Utbud och efterfrågan styr alla investeringar vi gör.
Allt stämde och vi tackade ja. Detta var en lördag kväll och våra sourcers skulle återkomma på måndagen när det pratat med säljaren och hade uppgifterna till dennes advokat. Efter att ha sökt säljaren i 3 dar åkte de till slut förbi fastigheten och knackade på och fick då reda på att säljaren tragiskt gått bort. Vi skickade våra kondoleanser genom vår sourcer och lämnade familjen till att sörja.

Det tog endast 2 veckor så hittade vi en annan affär som kändes för bra för att vara sann. Ett semi-detached hus precis utanför Glasgow. Vi gjorde vår analys av affären och allt stämde. Säljaren ville ha affären avklarad på ca 1 månad och vår advokat satte igång direkt. Det är en hel del papper, kontoutdrag, personbevis etc som ska utbytas och det tar någon vecka eller två att få klart allt förarbete om man har en advokat som ligger i. När allt var klart och affären accepterad väntade vi bara på grönt ljus från säljarens advokat att säljaren var redo. Det skulle ta en vecka längre än planerat…

Den veckan passerade och vi ringde för att se vad som behövdes för att få klart affären. Säljaren satt i en svår sits med lån på fastigheten och var tvungen att sälja delar av sin portfölj för att få loss kapital till att betala lånet. Han behövde en månad till på sig.
Vi sa okej och började fokusera på andra projekt och prata med potentiella investerare.

En månad gick och vi började bli frustrerade över affären. Efter vi hade varit över i England på ett nätverksmöte och träffat andra i branschen bestämde vi oss för att sätta lite press. Vi hade ett samtal med våra sourcer och sa att i slutet av månaden drar vi oss ur om inget nytt hänt.
Vi hade redan fixat med att bli registrerade som hyresvärdar och försäkring för huset etc och ville få det klart eller gå vidare till en annan affär. Vi hade investerare som hejade på och förlitade sig på att vi skulle ta rätt beslut.
Detta var i början av juni och det hade nu gått 2 månader sedan affären skulle varit klar.

Vi skulle till London igen veckan därpå och gå på årets största fastighetskonferens “10X Property superconference” med Grant Cardone och Mark Homer som huvudtalare, så vi sa till varandra att vi tar ett beslut om affären när vi kommer hem igen.

Den helgen blev en av årets höjdpunkter för oss. Vi lärde oss ännu mer om fastighetsinvesteringar och byggde upp ett stort nätverk i Storbritannien med helt fantastiska människor som vi har daglig kontakt med.
Detta är något av det bästa som fastighetsinvesteringar har gett oss än så länge. Vänner för livet!

//Emelie

www.miracle-properties.com

Bilderna på vårat hus i Swansea finns nu uppe !