Så då hände det som vi aldrig trodde skulle ske i Europa. Men samtidigt, som jag diskuterade med Emelie så var det väl väntat? Vi människor reser som aldrig förr, då det växt fram en ny medelklass på många ställen i Afrika och Sydamerika. Även Indien och Asien har fått en ny medelklass för att inte tala om Kina som har näst flest miljardärer i världen!
Men globaliseringen medför också mer hälsorisker då virus och bakterier sprids betydligt snabbare än förr.
Vi kanske borde räkna med epidemier/pandemier mer ofta framöver? Menar Ebola 2014 spreds utanför Afrika till Nordamerika och Europa. SARS som kom för 17 år sedan nådde både Europa och Nordamerika.

Det jag vill säga är att varenda människa idag som drabbas tänker nog om, vi måste ha en buffert för sådana här saker. Inte ens finansiella rådgivare har med en epidemi/pandemi i sina kalkyler. Många äldres aktiebesparingar har gått upp i rök. Rättare sagt över 5 biljoner $ har försvunnit upp i RÖK!

Sedan har vi FIRE rörelsen! (Financial independent Retire Early)
Det går ut på att du investerar tillräckligt med pengar så att avkastningen på dina investeringar täcker dina utgifter. Om du räknar på att få 4% avkastning på dina pengar så kommer du behöva 25 gånger årsinkomsten du vill ha.
Hur har de det nu? De ska ju leva på sin avkastning 4 % i snitt per år.

Det är det som är problemet med att passivt investera i aktier, man har ingen kontroll. Samtidigt känns det då tryggt att också investera i fastigheter! Som min far sa när jag var liten, något som alltid kommer överleva är mat och boende! Vi kommer alltid behöva de två grejerna i livet!

Vi kan titta på de företagen som rullar på under krisen, apotek, livsmedelsbutiker, fastighetsbolag och så klart streaming tjänster eftersom vi alla är hemma. Men hur hade Uber klarat sig om de inte startat Uber Eats?

Det är skrämmande att se hur det har utvecklats sedan 11 mars i Sverige! Enligt arbetsförmedlingen så ligger arbetslösheten redan på 8,2 % och fortsätter det i den här takten så lär det vara 10% till sommarn. 2008–09 försvann 22 miljoner jobb runt om i världen för att jämföra med de 25 miljoner jobb de räknar med ska försvinna om detta fortsätter.

Jag minns när jag blev varslad 2008. Jag jobbade på ett läkemedelsbolag i Köpenhamn. Hade en bra lön, livet lekte, sedan kom krisen som en käftsmäll!
Man fick ställa om snabbt. På den tiden hade jag inte A-kassa, dum som jag var! Hade knappt
besparingar, inga investeringar, ingenting!
Jag sa till mig själv detta är sista gången jag ska bli så här blottad! Allt det här hände för att jag förlita mig på någon annan, jag hade satt all min tro till jobbet.
Det är de som är vårt problem, vi måste ta mer ekonomiskt ansvar i våra liv. Vi måste ha fler inkomstkällor än bara en NÄR något händer, snarare än OM något händer.

Idag är jag i en sits där jag har A-kassa + inkomstförsäkring, vi har flera olika typer av investeringar och vi har besparingar!
Vi har fastigheten i Swansea som genererar 300£ i månaden. Vi sålde ett hus i januari, investerarna vill fortsätta få avkastning och förlängde sin investering så nu sitter vi med kapital som ska investeras och kommer ge våra investerare avkastning, och de har säkerhet i att pengarna finns i en fastighet!

Det jag vill komma fram till med detta inlägg är att det är dags att fundera över att sprida sina risker och gardera sig, för personligen tror jag vi har fler epidemier/pandemier som väntar.
Mitt råd nu när du är tvungen att sitta hemma är att du inte ska kasta bort tiden på att surfa och titta på film. Ta inte det här som en semester utan försök att lära dig något nytt som du kan ha användning av. Allt ligger i dina egna händer låt inte någon annan bestämma ditt öde åt dig nästa gång!

Slutligen, stanna hemma om ni är dåliga, tvätta händerna, ta väl hand om varandra och tänk på de äldre!

//Nana